1. Britanicii erau singurii care aveau o armată 100% mecanizată în 1940
În primii ani ai războiului armata Marii Britanii era considerată ca fiind plină de comandanţi bătrâni cu idei preconcepute şi echipamente învechite, informează History Extra. De fapt echipamentele armatei britanice în 1940 era potrivite pentru a înfrunta armata germană. Mitraliera Bren nu avea aceiaşi rapiditate precum arma MG34 a germanilor, dar era solidă, ţintea cu acurateţe şi era mult mai sigură decât cea germană. În aceeaşi perioadă uniformele britanicilor erau printre cele mai moderne din lume şi diferite de cele purtate de soldaţi până în acea perioadă. De asemenea în timpul misiunii British Expeditionary Force (BEF) au fost utilizate tehnologi mecanizate în totalitate, spre deosebire de cea a armatei germane. Dintre cele 135 de divizii germane utilizate în cadrul atacurilor din vest, doar 16 erau mecanizate, celelalte 119 utilizau cai sau soldaţii se deplasau pe propriile picioare. Tancurile britanice erau superioare celor germane. Motivul înfrângerii din Franţa nu a fost lipsa echipamentului sau a tacticilor, ci numărul mic al soldaţiilor. de doar 10 divizii.
2. Cele mai mari pierderi pentru Luftwaffe (forţele aeriene militare ale Germaniei)
A devenit clar faptul că germanii avea propriul mod de a lupta încă din momentul invadării Franţei şi Ţărilor de Jos din 10 mai 1940. În fruntea atacurilor erau Luftwaffe, acestea dominau cerul cu ajutorul avioanelor Stuka, Messerschmitt, Heinkel şi Dornier. Însă prima zi a invaziei a fost şi cea mai grea pentru Luftwaffe. Aproximativ 353 de avioane germane s-au prăbuşit sau au fost anihilate.
3. Adevărul din spatele ordinului lui Hitler de oprire a operaţiunilor militare
Pe 24 mai, Hitler a ordonat diviziei de tancuri să se oprească, renunţând astfel la încercuirea completă a armatei britanice care se afla în retragere. Chiar din momentul anunţului au apărut diferite speculaţii privind motivele lui Hitler. Chiar a fost sugerat că dorea să ofere britanicilor o şansă să scape.
Însă adevărul este mult mai clar şi defineşte aptitudinile lui Hitler de lider militar. Primul ordin a fost dat de către generalul von Kleist pe 23 mai. Acesta nu înţelegea modul în are acţionau noile tancuri blindate şi s-a temut că se vor îndepărta mult prea mult de infanteria ce mărşăluia. Ordinul care trebuia aplicat doar pentru 24 de ore a fost întărit de ordinele mareşalului von Rundstedt. Atunci când generalul Halder a auzit despre aceste ordine, le-a anulat rapid şi a ordonat înaintarea rapidă a tancurilor blindate pentru a bloca zona nordică din Dunkerque. Von Rundstedt s-a simţit umilit de către Halder, şi i-a explicat situaţia lui Hitler.
Hitler, care nu ştia nimic despre aceste ordine s-a înfuriat. El ura elitele militare prusiene şi era suspicios în privinţa lor. Imediat a contramandat toate ordinile lui Halder şi a oferit întreaga autoritate lui von Rundstedt.
4. Ultimul soldat britanic care a părăsit Dunquerque
Ultimul soldat care a părăsit Dunquerque a fost General-maiorul Harold Alexander, fiindu-i oferită sarcina de a supraveghea ultimele etape ale evacuării. Ultimele trupe britanice au început îmbarcarea în jurul orei 9:00 dimineaţa pe 2 iunie. Până în acest moment întreg perimerul era distrus. Deşi trupele franceze erau încă pe poziţii apărând eroic oraşul, trupele germane îşi îndreptau armele către port. La ora 11: 30, Alexander, împreună cu căpitanul Bill Tennant au realizat un ultim tur al portului pentru a căuta trupe rămase în urmă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: